Girona (ACN).- Els ajuntaments poden multar els veïns que afavoreixin la proliferació delmosquit tigre amb actituds irresponsables. La Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya ha elaborat una ordenança tipus que cada municipi pot adaptar a les seves necessitats i que inclou un apartat de sancions. Així, podran reprendre el ciutadans negligents que, per exemple, tinguin recipients abandonats que es converteixin en autèntics vivers de l'espècie. El director de l'Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart, ha explicat que és molt complicat frenar l'expansió del mosquit tigre. Per això, la prioritat és controlar-ne la densitat per evitar que es converteixi una plaga.
Els ajuntaments tenen a la seva disposició una arma més per lluitar contra el mosquit tigre. L'ens que s'encarrega de coordinar les feines de prevenció i control d'aquest insecte a Catalunya ha elaborat aquest model d'ordenança tipus que els consistoris poden descarregar-se d'Internet, modificar segons les seves peculiaritats i incorporar-la al conjunt de normatives municipals.
El text serveix per definir i donar un mar jurídic a les actuacions que poden emprendre els ajuntaments per combatre el mosquit tigre. Per exemple, regula el control d'espais públics com cementiris o clavegueram per evitar que el mosquit tigre trobi un lloc idoni amb aigua estancada per reproduir-se. En l'apartat d'obligacions, la proposta d'ordenança recorda que totes les persones que siguin propietàries o titulars d'algun espai que pugui convertir-se, per deixadesa, en un focus de cria de mosquit tigre són les responsables d'evitar-ho.
Això implica, per exemple, que si el propietari d'un taller mecànic té pneumàtics a l'exterior, no els té coberts i es creen acumulacions d'aigua -l'hàbitat ideal per al mosquit tigre- estarà infringint l'ordenança municipal i el podran multar. El mateix passaria amb l'amo d'un hort amb una bassa que no es cuidi d'evitar que sigui un focus de reproducció del mosquit tigre o amb el propietari d'un jardí que tingui plats sota les plantes i no s'encarreguit buidar-ne l'aigua que fa eclosionar els ous de l'insecte. L'import de les multes segons siguin lleus, greus o molts greus ja dependrà de cada municipi.
Foto publicada en Ambinet.cat
Ha vingut per quedar-se
El director territorial de l'Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart, ha afirmat que ja és molt complicat evitar l'expansió del mosquit tigre i que, per tant, els esforços s'han de centrar ara en controlar la densitat de la població de l'insecte. Segons Picart, cal assumir el mosquit tigre com un dels insectes molestos més i tenir clar que serà pràcticament impossible eradicar-lo. "No hi ha cap alarma sobre el mosquit tigre", ha afirmat Picart que ha assegurat que a Catalunya no s'ha donat cap cas -com sí ha passat a altres països com Itàlia o França- en què el mosquit tigre s'hagi convertit en un transmissor de malalties entre persones.
La prevenció, detalla Picart, és la base per tenir sota control la població de mosquit tigre i evitar que es converteixi en un plaga, un punt en què aquest insecte sí que podria suposar un risc per a la salut pública. La mesura més eficaç per combatre el mosquit tigre, continua Picart, és evitar que eclosionin els ous que pon l'exemplar adult. "El mosquit tigre és un insecte sobretot urbà i és a les ciutats on hem d'impedir que trobi llocs on reproduir-se", ha afirmat. Això implica sobretot eliminar els dipòsits d'aigua estancada com poden ser gerros, plats sota les plantes o pneumàtics.
Unió de forces també amb la mosca negra
Diversos organismes s'han unit per crear la Comissió Tècnica pel control de vectors a les comarques gironines, un ens que planifica una estratègia comuna per a la prevenció de la proliferació de simúlids (mosca negra) i mosquits, especialment el mosquit tigre. El fet d'estar integrada per diferents organismes serveix per agilitzar l'intercanvi d'informació entre les diferents parts implicades i d'aquesta manera coordinar les mesures de prevenció per evitar les molèsties que puguin causar a la població.
La prevenció i control d'ambdues espècies es considera important per evitar les molèsties que provoquen amb les seves picades i també perquè poden actuar com a vectors de determinades malalties infeccioses -encara que la possibilitat és força llunyana en el mosquit tigre, i molt remota en el cas de la mosca negra.
Publicado en "La Vanguardia" en Catalán el 25 junio 2012
No hay comentarios:
Publicar un comentario